Aantal ondernemingen voor het eerst boven twee miljoen

dinsdag - 7 januari 2020
Aantal ondernemingen voor het eerst boven twee miljoen

Nederland telt voor het eerst meer dan twee miljoen ondernemingen. Op 1 januari op 2.000 werden al 404 geregistreerd. De zzp'ers zijn goed voor ruim 1,3 miljoen bedrijven. NU.nl meldt dit.


In het afgelopen jaar kwamen er in totaal zo'n 100.000 ondernemingen bij en dat is een toename van 5 procent, zo becijferde de Kamer van Koophandel (KVK). Het aantal fulltime zelfstandigen zonder personeel steeg met 6 procent naar iets boven de miljoen.


Het aantal zelfstandigen dat minder dan vijftien uur in de week met de eigen zaak bezig is, groeide met 11 procent tot 281.647. Niet alleen het aantal zzp'ers nam in 2019 toe: er kwamen ook ruim duizend mkb-bedrijven bij. Dat aantal kwam uit op net geen 444.000.

Sectoren die snel groeiden vergeleken met een jaar eerder zijn volgens de KVK de bouw, met een plus van 8 procent, gezondheid met een toename van 7 procent en de detailhandel, horeca en logistiek met een groei van elk 6 procent.


De Kamer van Koophandel signaleert dat startende ondernemers steeds jonger worden. De beginnende ondernemer was in 2018 gemiddeld nog 36 jaar en die leeftijd daalde vorig jaar naar 35 jaar. De gemiddelde leeftijd van ondernemers ligt nog steeds op 46.

Verder valt op dat het aantal hele jonge starters hard groeit. In 2018 schreven 3.876 jonge starters zich in en vorig jaar waren dat er 6.572; een toename van 70 procent. De zeer jeugdige ondernemers beginnen vooral een webwinkel.

Ook in Gouda is de dynamiek in het bedrijfsleven te zien. Achter de schermen zijn er opvallend veel nieuwe zzp'-ers actief. En sommige bestaande bedrijven zoals winkels gaan dicht, terwijl er tegelijkertijd weer andere bedrijven worden geopend. Zoals hier in de Nieuwe Marktpassage in de Goudse binnenstad waar deze kant van de passage bijna klaar is voor de komst van supermarkt Coop dit voorjaar. 

Home