Stijging van de omzet in Nederlandse horeca

maandag - 2 september 2019
Stijging van de omzet in Nederlandse horeca

De omzet van de horeca is in het tweede kwartaal met 1,5 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal. Opvallend daarbij is de omzetgroei bij vakantiehuisjes en campings, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Financieele Telegraaf bericht hierover..

 

Het volume, dus het aantal consumpties en/of overnachtingen, nam in de hele sector met 0,1 procent toe. De opbrengsten van logiesverstrekking stegen met 4,3 procent, maar het merendeel daarvan komt op het conto van huisjes en kampeergelegenheden. Hotels zagen hun omzet met 2,9 procent stijgen. De omzet van eet- en drinkgelegenheden steeg met 0,3 procent. In het eerste kwartaal was in de horeca nog sprake van de eerste omzetdaling in zes jaar tijd.

 

Het CBS merkt op dat eet- en drinkgelegenheden – restaurants, fastfood restaurants, kantines, catering en cafés – de laagste groei noteerden in 2,5 jaar tijd. Met 1,9 procent nam de omzet van kantines en catering het sterkst toe. De omzet van cafés nam voor het tweede kwartaal op rij af.

 

Het aantal horecabedrijven neemt sinds 2013 elk kwartaal toe. Er zijn er momenteel bijna 59.000 actief, waarvan bijna 50.000 als eet- en drinkgelegenheid. Het aantal cateraars steeg naar ruim 11.000. Dat is bijna twee keer zoveel als vijf jaar eerder, aldus het CBS.

 

Home