Vrijdag 21 juni militaire ceremonie op Goudse Markt

dinsdag - 18 juni 2019
Vrijdag 21 juni militaire ceremonie op Goudse Markt

De Markt in Gouda is vrijdagavond 21 juni het decor voor een grote beëdiging van 20 Natresbataljon. Tijdens deze militaire ceremonie, die muzikaal wordt opgeluisterd door de Fanfare Korps Nationale Reserve, leggen 60 nieuwe militairen de eed of belofte af op het korpsvaandel.

Het is een lange traditie in de krijgsmacht om nieuw toegetreden militairen te beëdigen. Defensie zegt met een openbare beëdiging te laten zien dat zij letterlijk midden in de maatschappij staat. Vorig jaar was een beëdiging in Woerden en eerder dit jaar in Dordrecht. De nieuw toegetreden reservisten van 20 Natresbataljon komen uit Zuid/Noord-Holland en Gelderland. De ceremonie start om 20.30 uur en is voor het publiek toegankelijk en te bezichtigen.

Jaarlijks worden 400 militairen beëdigd bij het Korps Nationale Reserve. Dit wordt regionaal georganiseerd. Bovenop de stok vaqn het korpsvaandel is de Nederlandse leeuw te zien. Deze rust op een goudkleurig kistje met daarin Nederlandse aarde. Op die manier kunnen krijgsmachteenheden, ook bij aanwezigheid in het buitenland, nieuwe militairen altijd de eed of belofte laten doen op vaderlandse grond.


Het Korps Nationale Reserve is inzetbaar voor bewaking- en beveiligingtaken in Nederland. Dit korps van de Koninklijke Landmacht bestaat uit drie Natresbataljons (één in elke gevechtsbrigade) met in totaal 2.800 actief dienende reservisten. 20 Natresbataljon valt onder het commando van 11 Luchtmobiele Brigade, de Rode baretten in Schaarsbergen. Natresmilitairen vervullen hun functie voor vrede en veiligheid naast een burgerbaan of studie.

Home