Huur winkelpanden in Nederland verder gedaald

woensdag - 2 januari 2019
Huur winkelpanden in Nederland verder gedaald

De gemiddelde huurprijs van Nederlandse winkelpanden ligt 2,1 procent lager dan een jaar geleden. Daarmee zijn de winkelhuren gedaald naar het niveau van 2007, zo blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur JLL onder bijna tweehonderd winkelgebieden.

De huurprijs ligt nu op gemiddeld 655 euro per vierkante meter per jaar. Alleen in Amsterdam blijven de winkelhuren stijgen, in het afgelopen jaar met twee procent. Op het Damrak steeg de gemiddelde huurprijs met 25 procent naar 2500 euro per vierkante meter per jaar. “Door de groeiende stroom toeristen, waarvan het merendeel via het Damrak de stad betreedt, is die straat een steeds populairdere locatie voor retailers om zich te vestigen”, zegt hoofd strategie en onderzoek Sven Bertens van JLL tegen De Financieele Telegraaf.

In ongeveer de helft van alle onderzochte winkelgebieden bleef de huur het afgelopen jaar stabiel, terwijl 42 procent met een daling te maken had. De dalende huren hebben deels te maken met de sterke groei van e-commerce. Daarnaast staat volgens de onderzoekers de winstmarge van retailers sterk onder druk door stijgende kosten voor personeel en productie.

De vijf duurste winkelstraten liggen allemaal in Amsterdam. De duurste straat is nog altijd de Kalverstraat, met een gemiddelde huur van 2950 euro per vierkante meter. De foto toont het begin van de Kalverstraat komend vanaf de Dam.

Home