Detailhandel stuit op krappe arbeidsmarkt voor verkopers

zaterdag - 22 december 2018
Detailhandel stuit op krappe arbeidsmarkt voor verkopers

Er komen volgend jaar nog eens zesduizend banen in de Nederlandse detailhandel bij. Het aantal vacatures blijft nagenoeg gelijk, zo verwacht uitkeringsinstantie UWV. Dit meldt RetailNews.

De detailhandel was in 2017 goed voor zo’n 883 duizend banen, waarmee het een van de grootste sectoren op het gebied van werkgelegenheid is. Dit jaar kwamen er naar schatting van het UWV ook al zesduizend banen bij. 

In de afgelopen vijf jaar is het aantal banen binnen de sector gestaag gegroeid. Het aantal vacatures nam juist fors toe, van 105 duizend in 2013 naar 169 duizend op dit moment. Vooral webwinkels, bouwmarkten en woonwinkels hebben veel mensen nodig. Ook zijn er kansen voor verkopers van parfum, cosmetica, computers en telecomartikelen. Winkels in schoenen, huishoudelijke producten, kantoorartikelen en boeken zoeken relatief weinig personeel.


Retailers zijn vooral op zoek naar verkoopmedewerkers, die goed zijn voor 37 procent van alle vacatures. Er zijn steeds minder werkzoekenden beschikbaar voor het aantal vacatures, constateert UWV. Zo was er in het derde kwartaal sprake van een ‘krappe’ arbeidsmarkt voor verkoopmedewerkers, waar die twee jaar geleden nog als ‘ruim’ werd bestempeld. 

ABN Amro stelde vorige week al dat retailers moeilijker aan het voor hen ‘perfecte’ personeel kunnen komen. Zestien procent van de winkeliers ziet het tekort aan personeel als belemmering. Een jaar eerder was dit zes procent en eind 2016 nog twee procent. 

Home