DHL opent hub voor duurzame stadsdistributie

donderdag - 4 oktober 2018
DHL opent hub voor duurzame stadsdistributie

DHL Expres heeft in Groningen een zogenoemde CityHub geopend voor duurzame stadsdistributie. Daarbij gaat het om een vestiging met winkelfunctie, van waaruit fietskoeriers en elektronische bestelauto’s pakketten bezorgen en afhalen.

De fietsen maken gebruik van centraal voorgeladen standaard containers. Deze containers van een kubieke meter zijn gevuld met pakketten die bij de hub zijn afgeleverd en daar op de zogenoemde Cubicycle geplaatst. Dezelfde container past ook op een Cubivan, een elektrische pickup-truck die voor grotere pakketten wordt ingezet of als routes niet efficiënt per fiets bediend kunnen worden.

De nieuwe vestiging bevindt zich in winkelcentrum Paddepoel. Klanten kunnen er ook terecht voor het afhalen, retourneren en verzenden van online bestellingen. Het concept voor de hub is ontwikkeld door Tchai, dat het bestaande winkelconcept van DHL als uitgangsbasis heeft genomen.

De CityHub in Groningen geldt als wereldwijde primeur voor DHL, dat in 220 landen actief is. Inmiddels is de tweede vestiging in Tilburg van start gegaan. Bij succes wordt het concept mogelijk internationaal uitgerold.

De enorme opmars van e-bestellingen zorgt ook in Gouda voor initiatieven om te komen tot een noodzakelijke vorm van stadsdistributie. Het aantal busjes van pakjesbezorgers dat de hele dag door Gouda in het algemeen en door de binnenstad in het bijzonder rijdt, groeit met de dag.
Belangrijk onderdeel in de denkvorming rond dit probleem is de vraag wie de kosten moet dragen van een vorm van stadsdistributie. Op de foto de cubicycle van Citylogistics.info.  

 

Home