Meer startende maar ook meer stoppende bedrijven

vrijdag - 6 juli 2018
Meer startende maar ook meer stoppende bedrijven

In het eerste half jaar van 2018 zijn meer bedrijven gestart dan in dezelfde periode in de afgelopen vijf jaar. Niet alleen startten er meer bedrijven, maar er stopten ook meer ondernemingen. Dat blijkt afgelopen woensdag uit cijfers van de Kamer van Koophandel.

Het gaat in beide gevallen vooral om zzp'ers. In het eerste half jaar schreven 106.602 ondernemingen zich in, tegenover 66.729 bedrijven die juist stopten. Het aantal ondernemingen groeide met 2,2 procent tot 1,9 miljoen. Het aantal failliete bedrijven daalde van 1.682 naar 1.512 en dat is tien procent minder ten opzichte van een jaar geleden.

De meeste startende bedrijven zijn werkzaam in de bouw. Daar gingen op jaarbasis 37 procent meer bedrijven van start in de eerste helft van dit jaar. In totaal kwamen 3.628 bedrijven bij. Slechts 111 bouwbedrijven stopten ermee.
Ook de zakelijke dienstverlening groeide flink. De detailhandel is minder in trek. Het aantal winkels kromp met 257 zaken.

Het aantal ondernemingen groeit het hardst in de provincies Noord- en Zuid-Holland.
In Zeeland was de groei in het aantal startende ondernemingen op jaarbasis het hoogst.

Home