Flinke groei in omzet woonwinkels

maandag - 12 februari 2018
Flinke groei in omzet woonwinkels

De omzet van Nederlandse woonretailers is vorig jaar met gemiddeld 8,6 procent gegroeid. Vooral keukenverkopers en gemengde winkels deden goede zaken, zo blijkt uit de INretail Woonwinkelmonitor.

Keukenspeciaalzaken groeiden vorig jaar met 9,7 procent, meubelwinkels met 9,4 en gemengde zaken met tien procent. De omzetgroei bij woningtextielwinkels bedroeg gemiddeld 7,4 procent, terwijl die van slaapspeciaalzaken beperkt bleef tot vier. De omzet steeg in alle kwartalen, segmenten en prijsniveaus.


In het derde kwartaal was de groei het sterkst, met onder meer bijna zeventien procent groei voor keukenwinkels. In het laatste kwartaal groeiden zij opnieuw het sterkst, met gemiddeld 7,5 procent. Meubelzaken, gemengde winkels en woningtextielretailers sloten het jaar af met respectievelijk 6,7, 5,4 en 4,4 procent groei. 

Voor dit jaar gaat INretail uit van een gemiddelde groei van vier procent. De brancheorganisatie signaleert wel toenemende regionale verschillen. Zo groeiden woonwinkels in de drie grote steden vorig jaar met gemiddeld 3,4 procent, terwijl dat in de rest van de Randstad 6,8 procent was. In het oosten van het land lag de groei met bijna dertien procent ruim boven het landelijke gemiddelde. Als oorzaken hiervan noemt INretail de oververhitte woningmarkt in het westen en de beperkte mogelijkheden voor nieuwbouwwoningen.

Home