Nadere toelichting versoepelingen 28 april

vrijdag - 23 april 2021
Nadere toelichting versoepelingen 28 april

Versoepeling coronamaatregelen voor winkels en eet-en drinkgelegenheden per 28 april

Op 28 april worden enkele coronamaatregelen voor winkels en eet-en drinkgelegenheden versoepeld. Alle overige maatregelen voor winkels en eet-en drinkgelegenheden blijven gelden.

 

Winkels

Vanaf woensdag 28 april mogen alle winkels weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Voor niet-essentiële winkels gelden wel voorwaarden:

 • Niet-essentiële winkels mogen maximaal 1 klant per 25 m2 ontvangen.
 • Er mogen in elk geval 2 klanten per verdieping worden ontvangen, ongeacht de grootte van de winkel. Kinderen t/m 12 jaar worden niet meegeteld.
 • Een hulpbehoevende en ondersteuner tellen samen als 1 klant.
 • De klant komt alleen.
 • Betalen gebeurt zoveel mogelijk contactloos.
 • De niet-essentiële winkels mogen open zijn tussen 06.00 uur en 20.00 uur.
 • De essentiële winkels volgen de reguliere openingstijden.
 • De klant winkelt alleen als hij of zij klachtenvrij is.
 • Tijdens het winkelen houdt de bezoeker 1,5 meter afstand van anderen en draagt een mondkapje.
 • De winkelier voorkomt filevorming voor de deur van de winkels en treft wanneer nodig maatregelen om ervoor te zorgen dat bezoekers 1,5 meter onderlinge afstand kunnen houden.
 • De winkel houdt een sobere uitstraling. Een sobere uitstraling betekent dat bij de winkeldeur geen aanleiding is om langer te blijven dan nodig is. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van consumpties, het testen van producten of het laten horen van muziek.
 • Het is de bedoeling om de drukte in de winkelstraten zoveel mogelijk te beperken. Er worden dan bijvoorbeeld ook geen acties en evenementen georganiseerd die er voor kunnen zorgen dat er veel bezoekers tegelijkertijd op 1 bepaalde plek binnen of buiten aanwezig zijn.
 • Het brengen en afhalen van postpakketten en brengen en halen van producten voor onderhoud en reparatie vindt plaats los van het maximaal aantal personen per winkel. De winkelier moet wel een duidelijke bewegwijzering aanbrengen. Als de klant naast het brengen en afhalen van postpakketten/producten ook spullen wil kopen, dan valt deze klant onder het maximaal aantal toegestane klanten in de winkel.

 

De meest actuele informatie over de regels voor winkels is te vinden op de website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/algemene-coronaregels/aangekondigde-maatregelen/plannen-voor-opening-detailhandel

 

Eet- en drinkgelegenheden

Vanaf woensdag 28 april mogen de buitenterrassen van eet- en drinkgelegenheden weer open. Er gelden wel voorwaarden:

 • De openingstijden van de buitenterrassen zijn van 12.00 uur tot maximaal 18.00 uur. Om 18.00 uur mogen er geen gasten meer op het terras aanwezig zijn.   
 • Er geldt een verplichte reservering van zitplaatsen vooraf. Dit kan aan de deur.
 • Aan een tafel zitten maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar. Tafels mogen niet aan elkaar worden geschoven en het is verplicht om aan een tafel te zitten.
 • Per horecagelegenheid mogen op een buitenterras en een eventueel tijdelijk terras bij elkaar maximaal 50 personen plaatsnemen.  
 • Feesten en bruiloften op terrassen zijn niet mogelijk. De ondernemer zal hier op toezien.
 • Een gezondheidscheck en een verzoek om te registreren zijn verplicht.
 • De terrasbezoekers blijven zoveel mogelijk zitten. Verplaatsen gebeurt niet onnodig.
 • Er is geen zelfbediening.
 • Alleen voor toilet- en garderobebezoek of om te betalen mogen bezoekers naar binnen. Hierbij moet een mondkapje worden gedragen.
 • Er wordt zoveel mogelijk contactloos betaald.
 • Er is geen entertainment (zoals live optredens en videoschermen) op of rondom het terras.
 • De basisregels blijven gelden, zoals 1.5 meter afstand en het dragen van een mondkapje. Met kuchschermen tussen tafels mogen tafels ook op minder dan 1,5 meter afstand van elkaar staan.

 

Buitenterrassen van sportaccommodaties en -kantines zijn uitgesloten. Sportkantines zijn open voor het afhalen van eten en drinken. Buitenterrassen van locaties die nog gesloten zijn, zoals pretparken, rondvaartboten of dierenparken, blijven gesloten.

 

Om een tijdelijk terras of terrasuitbreiding te plaatsen heeft een horecaondernemer een akkoordverklaring nodig. Daarvoor dient een horecaondernemer het tijdelijk uitbreiden van het terras of het maken van een tijdelijk terras te melden bij de gemeente via het formulier op de website van de gemeente https://www.gouda.nl/direct-regelen/bouwen-en-ondernemen/ondernemen/melding-tijdelijk-terras-of-terrasuitbreiding. De aanvrager ontvangt via de e-mail het besluit van de gemeente waarin staat of uw melding akkoord bevonden is. Na een akkoordverklaring kunt u het terras tijdelijk uitbreiden of een tijdelijk terras maken, zodra de maatregelen dat toelaten. Dit geldt ook voor horeca-inrichtingen die vorig jaar al een tijdelijk terras of tijdelijke terrasuitbreiding hebben gebruikt.

 

De meest actuele informatie over de regels voor eet- en drinkgelegenheden is te vinden op de website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/algemene-coronaregels/aangekondigde-maatregelen/plannen-opening-buitenterrassen-eet-en-drinkgelegenheden

 

Warenmarkt

Warenmarkten mogen nu volledig open op 1,5 meter afstand.

Home