Persconferentie 23 februari

woensdag - 24 februari 2021
Persconferentie 23 februari

Tijdens de persconferentie van dinsdag 23 februari heeft het kabinet versoepelingen aangekondigd voor contactberoepen en winkels. Met ingang van 3 maart gelden de volgende maatregelen voor contactberoepen en winkels. 

 

CONTACTBEROEPEN

Het werk wordt zoveel mogelijk op 1,5 meter afstand georganiseerd. Ook wordt er gewerkt op afspraak. Hierbij bespreken ondernemer of medewerker en de klant in een checkgesprek of het bezoek een risico oplevert voor de gezondheid van de medewerkers. En voor de gezondheid van andere klanten.

 

Alle contactberoepen, met uitzondering van de sekswerkers, zijn met ingang van 3 maart weer toegestaan. Denk aan kappers, masseurs en rijinstructeurs. 

 • Zowel dienstverlener als klant dragen een mondkapje.
 • Als aanvullende voorwaarde geldt dat personen hebben gereserveerd en dat een gezondheidscheck plaatsvindt.
 • Het is bij contactberoepen verplicht bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting.
 • Gasten registreren zich op vrijwillige basis. Als een gast zich niet wil registreren is dat geen reden om toegang te weigeren.
 • Gegevens mogen uitsluitend worden gebruikt voor bron- en contactonderzoek.
 • Deze verplichting geldt niet voor beroepen waarvoor de registratieplicht het uitoefenen van het beroep, of de veiligheid of welzijn van betrokkenen in de weg zou staan. Bijvoorbeeld voor zorgverleners, handhavers, opsporingsambtenaren.

 

De meest actuele maatregelen voor contactberoepen zijn te lezen op de website van de Rijksoverheid:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/winkels-en-contactberoepen/kapper-masseur-en-andere-contactberoepen

 

WINKELS

Winkels moeten om 20.00 uur sluiten. Behalve als uw winkel vooral levensmiddelen (eten en drinken) verkoopt. Tijdens de avondklok zijn winkels die levensmiddelen verkopen gesloten tussen 20:45 en 06:00 uur.

 

Winkelen op afspraak

Het kabinet is voornemens om met ingang van 3 maart winkelen op afspraak mogelijk te maken.

 • Winkels mogen maximaal 2 klanten tegelijk in de winkel hebben. Die moeten zich 4 uur van tevoren hebben aangemeld.
 • Een winkel met meerdere verdiepingen mag maximaal 2 klanten per verdieping toelaten.
 • De afspraken zijn voor minimaal tien minuten. Dit is om te voorkomen dat er toch contacten zijn tussen klanten die elkaar snel afwisselen.
 • Daarbij blijven natuurlijk de basisregels gelden zoals de 1,5 meter afstand, hygiënemaatregelen en thuisblijven bij klachten. Bekijk de regels voor winkelen op afspraak.

 

Bestellen en afhalen

Daarnaast blijft het mogelijk om producten te bestellen en af te halen bij een winkel. Er zijn een aantal voorwaarden aan het bestellen en ophalen van producten bij een winkel:

 • Klanten mogen de winkel niet betreden, het afhaalpunt is aan de deur van de winkel of op het parkeerterrein;
 • Er zit minimaal een dagdeel (4 uur) tussen het bestellen en ophalen van de bestelling;
 • Het is aan de winkelier hoe om te gaan met online bestellen;
 • De winkelier is verplicht om het ophalen te organiseren: 
  • gespreid over de dag;
  • in tijdvakken van maximaal één uur;
  • waarbij de afhaallocatie sober wordt ingericht.
 • De winkelier voorkomt dat er een oploop van publiek ontstaat;
 • Waarbij de klant wordt verzocht het bestelde individueel af te halen;
 • De winkel mag slechts de voor afgifte van bestellingen hoognodige bezetting aanwezig hebben;
 • Klanten zijn verplicht in de openbare ruimte 1,5m afstand van anderen te houden en geen groepen te vormen (reeds bestaande verplichting).

 

De uitstraling van de winkel moet geen aanleiding geven om langer te blijven dan nodig is. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van consumpties, het testen van producten of het laten horen van muziek.

 

Postpakket en reparatie/onderhoud

Voor reparatie/onderhoud en voor het brengen en halen van postpakketten mag de klant de winkel binnen, zoals dat tot nu toe al ging. Als er een combinatie is van postpakketten/reparatie en onderhoud én het afhalen van gekochte spullen, dan geldt dat de gekochte spullen buiten bij de deur worden afgehaald. Afgifte van bestelde producten vindt aan de deur plaats en de andere service mag binnen. Het advies aan winkeliers is om alles zoveel mogelijk aan de deur te regelen. Als dat voor postdienstverlening en reparatie niet mogelijk is, moet hiervoor in de winkel een duidelijke looproute zijn.

 

Alcohol

U mag geen alcohol verkopen of bezorgen tussen 20.00 en 6.00 uur. Uw klanten mogen wel alcohol online bestellen na 20.00 uur. Dit mag u dan niet bezorgen tot 6.00 uur.

 

Karretjes en mandjes schoonmaken

Heeft u een supermarkt of een winkel voor levensmiddelen (eten en drinken)? Dan besteedt u extra aandacht aan goede hygiëne in de winkel. U maakt bijvoorbeeld winkelwagens, mandjes, scanners en pinautomaten regelmatig schoon. U mag zelf bepalen of u als service aan de klant een karretje of mandje schoonmaakt na gebruik. Of dat de klant dit zelf moet doen.

 

De meest actuele maatregelen voor winkels zijn te lezen op de website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/ondernemen-en-werken-in-coronatijd/winkeliers

Home