Afhalen bij winkels vanaf 10 februari toegestaan

woensdag - 3 februari 2021
Afhalen bij winkels vanaf 10 februari toegestaan

Tijdens de persconferentie van dinsdag 2 februari heeft het kabinet bekend gemaakt dat het bestellen en afhalen van producten bij niet-essentiële winkels per 10 februari wordt toegestaan. Hierdoor kunnen klanten producten online of telefonisch bestellen en afhalen op een afgesproken afhaalpunt en op een afgesproken tijdstip.

 

Voorwaarden bestellen en afhalen

Er zijn een aantal voorwaarden aan het bestellen en afhalen van producten bij een winkel:

  • Bestellen en afhalen vindt plaats onder strikte voorwaarden. Daarbij blijven natuurlijk ook de andere basisregels gelden zoals de 1,5 meter afstand, hygiënemaatregelen en geen groepsvorming.
  • Er wordt vooraf een afspraak gemaakt over het tijdstip van het afhalen van de bestelling. Door vooraf het afhaalmoment af te spreken, voorkomen we drukte. Het afhalen kan alleen binnen het afgesproken tijdslot. De klant ontvangt een afspraakbevestiging met een tijdslot wanneer de bestelling af te halen is en alle praktische informatie over het veilig en vlot afhalen van de bestelling.
  • Er zijn afspraken gemaakt over (hygiëne)maatregelen in en om de winkel (zie ook onderstaande link). Ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor de handhaving hiervan. Uiteindelijk kan publieke handhaving (boa’s) optreden als maatregelen niet worden nageleefd.
  • Een bestelling moet minimaal 4 uur voor het afhalen gedaan worden. Klanten kunnen dus niet voor de deur van de winkel iets bestellen en gelijk meenemen. Afhalen gebeurt door de klant in zijn eentje en gebeurt aan de deur van de winkel.
  • Betalen gebeurt vooraf thuis, achteraf of zoveel mogelijk contactloos bij het afhalen.
  • Direct ter plekke ruilen van  afgehaalde producten is niet toegestaan. Passen gebeurt thuis en ruilen kan volgens de voorwaarden van de winkelier.
  • Retourneren is onder de huidige voorwaarden niet toegestaan. Winkels kunnen eventueel besluiten de retourneertermijn te verlengen of retour sturen per post mogelijk te maken.
  • Als de winkelier een locatie met een winkelfunctie heeft, is het toegestaan om producten volgens bestellen en afhalen te verkopen. Dit geldt ook voor contactberoepen als een kappers of schoonheidsspecialisten. Zij mogen onder deze voorwaarden producten verkopen. Het uitoefenen van het contactberoep is nog steeds niet toegestaan.
  • Bouwmarkten worden gelijk gesteld aan andere niet-essentiële winkels. Er wordt dus een dagdeel van minimaal 4 uur aangehouden tussen het bestellen en het afhalen van je bestelling. De uitzondering die al geldt voor groothandels (business-to-business) bestaan.

 

Een actueel overzicht van de voorwaarden is te vinden op de website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/winkels-en-contactberoepen/winkelen-en-boodschappen-doen

 

Poster met overzicht maatregelen

Er is een overzicht van de maatregelen ontwikkeld in posterformat. Deze is te downloaden: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/documenten/publicaties/2021/02/02/poster-bestellen-en-afhalen

 

Home