Contactgegevens achterlaten bij horecabezoek

vrijdag - 7 augustus 2020
Contactgegevens achterlaten bij horecabezoek

bron: NOS

 

"In de horeca verslapt de naleving van de basisregels. We draaien daarom een eerdere versoepeling terug", zei premier Rutte. Zo wordt klanten gevraagd om hun gegevens te registreren bij horecabezoek en gaan zaken bij besmettingen maximaal twee weken dicht. Ook musea en pretparken gaan maximaal veertien dagen dicht als er meerdere besmettingen hebben plaatsgevonden.

 

"Binnen en buiten geldt: we zitten op een plek. Reserveren kan vooraf en aan de deur en een checkgesprek. Aan de voorkant wordt gevraagd om de naam en contactgegevens te noteren, zodat die snel kunnen opgespoord kunnen worden voor contactonderzoek.

 

Horeca-ondernemer Won Yip is niet te spreken over de aanscherping van het coronabeleid. Yip, die meerdere zaken in Amsterdam heeft, noemt de maatregelen voor de horeca volstrekte willekeur en niet haalbaar. "Ik begrijp dat er in de persconferentie is gezegd dat reizigers uit risicolanden niet verplicht op corona hoeven worden getest. Dus dan komen zij misschien bij ons de in horeca terecht, en dan moeten wij dicht? Ik krijg vooral dagjesmensen, die zijn bijna niet te traceren, en bovendien zijn die coronatests ook maar momentopnames."

 

Een van Yips zaken, café Zwart op de Dam, moest vorige week dicht vanwege besmettingen. Hij sloot het café, maar kon na overleg met de gemeente zijn terras openhouden. "Mijn personeel draagt mondkapjes, ik heb alles grondig door een professioneel bedrijf laten schoonmaken. Als je er als ondernemer alles aan doet om de zaak weer op orde te krijgen, wat kun je dan nog meer van ons verwachten?"

 
Contactgegevens

Horeca-ondernemers moeten vanaf maandag verplicht naar naam en contactgegevens van de klant vragen. Ook dat vindt Yip geen goed idee: "Naam en nummer noteren: als je de horeca de nek wilt omdraaien moet je dit soort dingen doen." De ondernemer vreest ervoor dat gasten die daar geen zin in hebben gewoon een nepnaam en fout telefoonnummer zullen opgeven. "Of moet ik ze straks ook nog om geboorte-uittreksels vragen?"

 

Registeren is voor bezoekers overigens niet verplicht, maar de eigenaar mag bezoekers wel weigeren, als zij hun gegevens niet willen doorgeven. De aanpassingen gaan maandag in. Koninklijke Horeca Nederland wil afwachten wat er in de noodverordeningen komt te staan en komt dan pas met een reactie. Mogelijk is dat pas volgende week.

Home