Regionale verschillen impact crisis

donderdag - 30 april 2020
Regionale verschillen impact crisis

Alle economische sectoren en regio’s merken linksom of rechtsom de effecten van de coronacrisis. De combinatie van vraaguitval en disruptie van het aanbod (gedwongen sluiting, toeleveringsproblemen in de keten, hoger ziekteverzuim) is een uniek en vernietigend effect van deze crisis. Tegelijkertijd is de ‘pijn’ niet helemaal gelijk verdeeld in termen van hevigheid en snelheid. 

Bureau Blaauwberg (schrijver van de economische visie regio Midden-Holland) gebruikt de metafoor van ‘de hamer en de dans’: de acute fase om met een lockdown het virus de pas af te snijden (de hamer) en de langgerekte en ingewikkelde ‘unlocking’ om nieuwe uitbraken in te dammen (de dansfase). In dit artikel kijken ze naar regio’s aan de hand van sectorale cijfers. Welke regio’s worden hard geraakt in de hamerfase? Hoe zit het met de kwetsbaarheid in de langere ‘dansfase’. En welke regio’s zijn door hun sectorale samenstelling het meest robuust? Wat zijn kortom de regionale verschillen?

 

lees verder 

Home