Den Haag zet druk op pandeigenaren om huurverlaging winkeliers te slikken

vrijdag - 3 april 2020
Den Haag zet druk op pandeigenaren om huurverlaging winkeliers te slikken

Bron: Financieel Dagblad

 

In het kort:

De detailhandel is hard geraakt door de coronacrisis en winkelstraten blijven leeg.

Vastgoedeigenaren en winkeliers liggen met elkaar overhoop over huurverlaging.

Het minister van Economische Zaken en Klimaat heeft de druk opgevoerd en dreigt met ingrijpen.

 

Het ministerie van Economische Zaken (EZK) heeft de druk opgevoerd op vastgoedbeleggers en winkeliers om tot landelijke afspraken te komen over huuruitstel en of huurverlagingen. Als de partijen er onderling niet uitkomen, sluit het Rijk overheidsingrijpen niet uit, zo melden betrokkenen tegenover het FD.

De detailhandel is hard geraakt door de coronacrisis. Winkelstraten zijn uitgestorven. Veel ondernemers hebben hun omzetten tot het minimum zien dalen. Om ervoor te zorgen dat de winkeliers deze crisis overleven, is het van belang dat ze wat coulance krijgen van hun huurbazen. Vastgoedeigenaren zijn daar op zich ook toe bereid, maar deinzen terug voor de rücksichtloze verlagingen die sommige grote winkelketens als H&M en C&A eisen.

Om te zien of er landelijke afspraken kunnen worden gemaakt zijn de koepelorganisaties uit de retail en het vastgoed om de tafel gaan zitten. Dit resulteerde vorige week in een gezamenlijke oproep aan winkeliers en vastgoedeigenaren om elkaar niet langer te bestoken met juridische dreigbrieven, maar om in dialoog naar oplossingen te zoeken. Voor 20 april zouden de organisaties met een advies komen. Staatssecretaris Mona Keijzer en minister Eric Wiebes (EZK) vonden dit te vrijblijvend. Ze hebben de partijen de dag erna opgeroepen om met iets concreters te komen.

  

Te weinig zoden aan de dijk

Die gesprekken lopen nu. De vastgoedeigenaren houden vast aan het standpunt dat maatwerk op individueel niveau de beste oplossing is, omdat de ene huurder heel anders is dan de andere, maar dat zet volgens een kabinetsbron 'te weinig zoden aan de dijk'.

Over de precieze aard van mogelijke korting of uitstel valt nog weinig concreets te zeggen. Er is gesproken over landelijke huurpauzes en kortingen voor de duur van drie maanden, maar ook over een onderverdeling van huurbazen in categorieën, om zo meer recht te doen aan de diversiteit onder vastgoedeigenaren en winkeliers.

Het FD meldde eerder deze week al dat Hema-topman Tjeerd Jegen een brandbrief heeft verstuurd aan zijn pandeigenaren. Daarin schreef hij te moeten vrezen voor het voortbestaan van de keten, en hij stuurde aan op halvering van de huren over april en mei.

Onderhandelaar Jan Meerman, voorman van brancheorganisatie Inretail, zegt een 'bloedbad' te vrezen in zijn achterban nu winkelomzetten veelal met 80% zijn gekelderd. Hij wil niets kwijt over de gesprekken. Ook EZK wil er niet op ingaan.

  

Moeizaam

Het ministerie probeert naar verluidt een akkoord met winkeleigenaren laagdrempeliger te maken door te verkennen of het mogelijk is dat de staat garant gaat staan voor de betaling van de huren. Ondanks die handreiking lopen de gesprekken tot nu toe zeer moeizaam, melden meerdere betrokkenen. De vastgoedbeleggers zijn bang voor verlagingen over de gehele linie, die er hard in zullen hakken bij vooral de kleinere eigenaren en precedentwerking krijgen. Bovendien zouden ze dan ook korting moeten weggeven aan winkeliers die nog wel goed draaien en helemaal geen hulp nodig hebben.

  

'Pas op met te generieke, botte maatregelen'

'Iedereen draagt een deel van de verantwoordelijkheid in deze crisis, en dat voelt onze achterban ook zo. Maar we moeten oppassen met al te generieke, botte maatregelen', zegt Laurens van de Noort, die als directeur van Vastgoed Belang één van de onderhandelaars is namens de huurbazen. 'Je kunt niet een pensioenfonds gelijkstellen aan een slager die één pand heeft weten te kopen als pensioenvoorziening, en voor zijn levensonderhoud van de huur afhankelijk is'.

Komen de marktpartijen niet voor 20 april tot afspraken, dan gaat het ministerie mogelijk ingrijpen om coulance van de pandeigenaren af te dwingen. In het uiterste geval zou er een noodwet kunnen komen, zegt een bron. De kans dat de onderhandelingen opnieuw stranden, net zoals een eerdere poging in maart, lijkt niettemin levensgroot: meerdere betrokkenen spreken van 'zeer stroperige sessies' en hoog oplopende emoties aan tafel.

   

Weinig vertrouwen

Aan winkelierszijde is er weinig vertrouwen op een goede afloop, en klinkt zelfs de hoop dat EZK vervroegd ingrijpt. Ook is er verbolgenheid over de starre opstellingen van sommige huurbazen, die weigeren om überhaupt korting te geven. Aan de beleggerskant is er frustratie over het vooruitzicht dat zij zouden moeten bloeden voor de problemen bij Hema, 'een bedrijf dat door vorige private equity-eigenaren is volgestopt met schulden en nu multimiljardair Marcel Boekhoorn als eigenaar heeft', zo zegt één belegger die anoniem wil blijven.

Home