bron: Grant Thornton
Cybercriminaliteit voorkomen vraagt technische maatregelen. Zeker. Maar wist u dat de zogenaamde zachte beheersingsmaatregelen minstens zo cruciaal zijn? Schroef de integriteit omhoog en houd uw cyberpoorten gesloten: het gaat om de combinatie.
Hoe vergroot u uw weerbaarheid tegen cybercrime? Goede cyberweerbaarheid vergt een goed samenspel van maatregelen op het gebied van mensen, processen en technologie. Lees in het whitepaper op welke maatregelen u zich moet richten.
Technische oplossingen zijn heel nuttig om hackers buiten de deur te houden. Of om hackers die al binnen zijn snel op te sporen en aan te pakken. Deze tech-maatregelen worden nog vele malen effectiever als u ze combineert met ‘zachte’ beheersingsmaatregelen: zorg dat uw mensen bewust handelen – en dus cyber-secure. Dat kan met informeren en waarschuwen, maar dan bent u er niet. Bedrijven met een integere, open cultuur zijn weerbaarder tegen cybercrime. Dat zit zo.
Bij veel vormen van cybercrime zet op enig moment een bestuurder of medewerker onbewust de zorgvuldig dichtgetimmerde deur open voor de cybercriminelen. De menselijke factor doorkruist dan de technische hindernissen. Voorbeelden? Iemand past op verzoek van een ‘leverancier’ een bankrekeningnummer aan. Iemand doet een betaling op verzoek van ‘de group CEO’ of klikt op een link in een mail naar een ‘interessante website’.
Naast informeren doet u dat door op een integere cultuur te sturen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zachte beheersingsmaatregelen een integere cultuur kunnen versterken: ‘soft controls’. Voor cybercrime noemen we hier drie relevante cultuureigenschappen waarop u kunt bijsturen:
Samen met technische maatregelen verkleinen deze ‘soft controls’ de kans aanzienlijk dat uw onderneming slachtoffer wordt van cybercriminaliteit. En u bevordert hiermee een integere cultuur. Dat helpt natuurlijk ook andere integriteitsschendingen te voorkomen, zoals fraude en corruptie. Toch mooi meegenomen!