De Goudse Iconen

vrijdag - 2 april 2021
De Goudse Iconen

Gouda INTO business magazine - 2 april 2021 - foto: Oscar van der Wijk - fotografie

 

Het recent onthulde icoon van de viering van Gouda750 is een van de gezichtsbepalende projecten en een geheel Goudse productie. Deze moderne uitvoering van “de kaasboerin” van de Goudse kunstenares Ineke van Dijk, gaat gedurende de feestperiode en nog lang daarna, op veel plekken in Gouda een blijvende herinnering zijn aan de viering. Naar verwachting zullen de beelden ook een toeristische trekpleister worden. Eerder waren er vergelijkbare initiatieven in Berlijn (beren), in Zurich (koeien), in Chicago en New York.

 

“Het oorspronkelijke idee was om de beelden in China van kunststof te laten maken en ze dan in Gouda te laten beschilderen. Maar het Goudse bedrijfsleven heeft dit project omarmd en zo hebben we het met elkaar tot een geheel Goudse productie kunnen maken” vertelt initiatiefnemer en directeur van de Garenspinnerij Willem van den Broek trots.

“Zo hebben Gerard van Nieuwpoort en Ruud van Pelt van de Goudse Betonmortel Centrale aangeboden de vijftig beelden van beton te storten. Hier gaat deze zomer mee begonnen worden. Er kunnen per week twee beelden van 700 kilo per stuk gemaakt worden, omdat ze na het storten eerst moeten drogen en pas dan uit de mallen gehaald kunnen worden. Begin 2022 zijn de 50 beelden klaar en kan begonnen worden met het beschilderen ervan.”

 

“Rondom het openingsevenement zullen de 50 beelden opgesteld worden rond het Oude Stadhuis op de Markt, zodat iedereen ze daar kan bewonderen.” legt Ronald van Rossum van het Programmateam Gouda750 uit. ”Daarna zullen ze verplaatst worden naar verschillende locaties door de hele stad.”

Na het storten en drogen zullen de beelden beschilderd worden. Tien iconen zullen bewerkt worden door Goudse kunstenaars van verschillende achtergronden. Sommigen zijn al erg bekend, anderen nog niet maar daar komt door dit project wellicht verandering in.

 

De overige 40 beelden gaan door verschillende groepen uit de stad bewerkt worden. Het projectteam van de Garenspinnerij is druk met het samenstellen van die groepen zoals sportclubs,  verenigingen, scholen, organisaties …[aanvullen]. In totaal gaan zo’n 300 mensen meewerken aan dit project.

Het is een verbindend, sociaal kunstproject waarbij de betrokkenheid van Gouwenaren van alle leeftijden en achtergronden centraal staat. Urban Curator Esther van Pomeren heeft een coördinerende rol in het project. Zij presenteerde ook de livestream bijeenkomst voor het bedrijfsleven op 31 maart vanuit de Garenspinnerij waar het icoon officieel onthuld werd, door burgemeester Pieter Verhoeve, Gerard van Nieuwpoort en Willem van den Broek.

  

 “Ook sponsoren van een 5 sterrenpakket kunnen in een teamworkshop een beeld beschilderen, sponsoren van een 6 sterrenpakket krijgen een beeld dat door een van de kunstenaars is bewerkt” vertelt Ronald.

“Over de beelden gaat ook een boek en een documentaire gemaakt worden en als alle beelden na het openingsevenement naar hun plekken overal in de stad verhuisd zijn, komt er een fiets- en wandelroute door Gouda waarbij je gedurende het feestjaar alle beelden kunt bezoeken.” verteld Willem. “Zo kom je wellicht nog op plekken waar je anders niet komt!”

Home