Zuid-Holland zet versnelling woningbouw in

woensdag - 16 december 2020
Zuid-Holland zet versnelling woningbouw in

bron en foto: Nieuwsbrief Zicht op Zuid-Holland - PZH

 

Met de lancering van de Zuid-Hollandse Woningbouwagenda start provincie Zuid-Holland een nieuw initiatief. Hierin slaan provincie Zuid-Holland en woningbouwprofessionals de handen ineen om de woningbouwopgave versneld op te lossen.

Een platform waarin bouwers, kennisinstellingen, medeoverheden, woningcorporaties en belangenbehartigers van kopers en huurders op praktische wijze samenwerken aan een toekomstige leefomgeving.

Met de Zuid-Hollandse Woningbouwagenda gaat de provincie met partners aan de slag rond de thema’s ‘Bouw snel en slim’, ‘Bouw voor de toekomst’ en ‘Bouw voor iedereen’. De provincie deelt in de agenda haar inzet voor de bouwopgave voor het Zuid-Holland van nu en van morgen, bijvoorbeeld door het verbeteren en verkorten van procedures, de lobby voor financiële middelen, extra handen en hoofden voor de bouw en innovatie en industrialisatie. Daarnaast gaat zij actief met partners aan de slag om te bouwen aan concrete oplossingen. En aan de Woningbouwagenda, want die blijft in ontwikkeling.

 

Gedeputeerde Anne Koning (Wonen en Ruimtelijke ordening): “Versnelling van de woningbouw is hard nodig, want de cijfers liegen er niet om. Er moet in Nederland een stad ter grootte van Rotterdam worden bijgebouwd. Vóór 2040. Een groot deel van die opgave ligt in Zuid-Holland. En dan het liefst binnen bestaande steden en dorpen, waar werk, school en voorzieningen dichtbij zijn. Een enorme uitdaging, want het moet slim en we willen het snel. Duurzaam en betaalbaar schreeuwen ook om een eerste plek. En wat we nu neerzetten moet wél passen in onze toekomst.”

 

De Bouwkeet

Alleen samen kunnen we de woningbouw echt versnellen: snel, slim en met aandacht voor kwaliteit. Maar het moet ook bereikbaar en betaalbaar zijn voor iedereen. De komende maanden worden er daarom verschillende gesprekken gehouden onder de naam “De Bouwkeet”. Hier gaat de provincie in gesprek met woningbouwprofessionals om de versnellingskansen die er zijn, te verzilveren.

In januari start de provincie met een eerste Bouwkeet rondom flexwonen. We maken dan concrete afspraken over hoe, waar en wanneer we flexwoningen gaan realiseren in Zuid-Holland.

 

Geen huis maar een thuis

Anne Koning: “Waar ik me het hardst voor maak, is dat we voor iederéén bouwen. Want al die cijfers en al die afspraken gaan over mensen. Daar gaat het niet over stenen stapelen maar over wonen. Het gaat hier niet over een huis, maar over een thuis. Het gaat over mensen die zich prettig voelen, in hun straat, in hun wijk, in hun stad. Met de Zuid-Hollandse Woningbouwagenda roep ik iedereen op om mee te bouwen aan deze opgave. Mee te bouwen aan een mooie en veilige toekomst voor de mensen die hier nu én straks leven.

Home