Stationsgebied Gouda zoekt kunstenaars

maandag - 14 december 2020
Stationsgebied Gouda zoekt kunstenaars

Het zuidelijk stationsgebied Gouda ondergaat een metamorfose. Er komen betere voorzieningen voor reizigers. En een prettig stationsplein dat uitnodigt om de stad Gouda te verkennen. Kunst heeft een positieve invloed op de beleving van het openbaar gebied. Het zuidelijk stationsgebied is op zoek naar kunstenaars die een kunstwerk willen ontwerpen voor dit beeldbepalende stukje Gouda.  

Wethouder Thierry van Vugt (Kunst & Cultuur): “De herinrichting van het Zuidelijk Stationsgebied is in volle gang, waarbij Gouda een kwalitatief hoogwaardige entree naar de stad krijgt met veel groen. Ik ben er dan ook trots op dat we dit gebied verder kunnen verfraaien met een kunstwerk. Ik roep daarom kunstenaars op om hun portfolio en ideeën waarmee we onze stad vanaf 2022 een stukje mooier kunnen maken, voor 18 januari 2021 in te sturen. Op deze manier investeren we in onze stad en een creatieve prikkel voor onze inwoners en bezoekers.”

 

Waar moet het kunstwerk aan voldoen?
Een kunstwerk in het stationsgebied van Gouda geeft de omgeving allure. Het kunstwerk dient als ontmoetingsplek én als ‘landmark’. Het is een visitekaartje voor de hele stad. Het zuidelijk stationsgebied is een belangrijke entree naar het historische centrum van Gouda. Het project Zuidelijke Stationsgebied is een prioriteit in het coalitieakkoord. In het gebied staan een (historisch) stationsgebouw voor treinreizigers, een busstation en uitgebreide fietsenstallingen. Dit zorgt dagelijks voor veel bewegingen van voorbijgangers van binnen en buiten Gouda. Het gebied voorziet in veel groen en elementen om de publieksstromen te sturen. De locatie voor het kunstwerk is in of rond het stationsplein. De precieze locatie is nog niet vastgesteld. De kunsttoepassing dient onder andere een verrijking te zijn voor het gebied. Daarbij moet het ‘beleefbaar’ en prikkelend (‘instagrammable’) zijn. Belangrijke voorwaarde is dat het op een duurzame wijze gemaakt wordt met gebruik van toekomstbestendige materialen en dat het vandaalbestendig is.

 

Wie kan er meedoen?
De opdracht staat open voor professionele kunstenaars binnen en buiten Gouda. Er zijn wel een aantal selectie-eisen. De kunstenaar is ingeschreven bij de kamer van koophandel. Hij of zij heeft aantoonbare kennis en vaardigheden voor het vervaardigen van een dergelijk kunstwerk. Ook moet er een link gelegd zijn met de stad Gouda bij het eerste globale idee. Het totaalbudget voor deze opdracht, inclusief honorarium, realisatie en plaatsing bedraagt maximaal € 100.000,- (exclusief BTW).

Hoe is de procedure?
Voor de realisatie van het kunstwerk is een kunstcommissie benoemd. De commissie bestaat uit Thierry van Vugt (wethouder kunst en cultuur), Marc de Beyer (directeur Museum Gouda) en Marien Brand. De commissie bepaalt de opdracht en randvoorwaarden en verzorgt in het proces van participatie van inwoners en belanghebbenden. De kunstcommissie houdt bij dit proces rekening met diversiteit en inclusie.

Meer informatie over de eisen en voorwaarden is te vinden op www.gouda.nl.

Home