Voorkom cybercrime: kies de juiste partners

donderdag - 29 oktober 2020
Voorkom cybercrime: kies de juiste partners

bron: MKB servicedesk

Zijn jouw leveranciers veilig genoeg?

Nederlandse bedrijven geven meer geld uit aan hun koffieautomaat dan aan het beveiligen van hun digitale infrastructuur. Hoewel goede koffie belangrijk is, verdient de strijd tegen cybercrime minstens zoveel aandacht. Zeker bij de keuze van leveranciers.

Heeft jouw leverancier zijn cyberbeveiliging wel op orde? Die vraag wordt steeds belangrijker, ook voor ondernemers in het mkb. Vooral als er data wordt uitgewisseld of ict-systemen zijn gekoppeld, moet je oppassen.

Bedrijven lopen steeds meer risico op een cyberaanval. Dit komt door de vele digitale verbindingen tussen bedrijven. Gelukkig beseffen veel ondernemers dat die koppelingen gevolgen kunnen hebben voor de veiligheid van hun data. Ze houden daar dan ook rekening mee bij de aankoop van producten. Maar het kan beter.

 

Kennis van cybercrime

Veel ondernemers zijn zich nog onvoldoende bewust van het belang van een goede aanpak tegen cybercrime. ‘De kennis van security moet binnen de top van bedrijven echt omhoog’, benadrukt brancheorganisatie NLdigital (voorheen Nederland ICT).

Veel ict-afdelingen richten zich traditioneel op communicatiesystemen en zakelijke software. ‘Ze vergeten dat door de digitalisering ook gevaar dreigt voor de productsoftware en de verbinding van deze producten met bijvoorbeeld de onderhoudsafdelingen. Hackers kunnen tegelijkertijd verschillende delen van een bedrijf aanvallen. Cyberbeveiliging kan niet meer gericht zijn op de losse onderdelen, het vereist een integrale aanpak.’

Digitale veiligheid

Niet alleen potentiële klanten hechten steeds meer waarde aan data- en informatiebescherming bij marktpartijen, ook regeringen, ratingbureaus en verzekeraars worden steeds strenger. Kies dus een leverancier die cyberbeveiliging serieus neemt. Door na te gaan hoe jouw toeleveranciers met veiligheid omgaan, kun je jouw klanten extra zekerheid bieden.

De verantwoordelijkheid voor goede beveiliging ligt in eerste instantie bij jou als ondernemer en niet bij je ict-afdeling. Brancheorganisatie NLdigital benadrukt dat er op strategisch niveau blijvende aandacht moet zijn voor cyberbeveiliging. Volgens de branchevereniging zouden organisaties minimaal 10 procent van hun ict-budget vrij moeten maken voor digitale beveiliging.

 

Bewustzijn bij personeel

Cybercriminelen kunnen nu veel onderdelen van bedrijven gericht aanvallen. De kans is groot dat niet jij maar eerst een van je werknemers ermee te maken krijgt. Het is daarom belangrijk dat je als je werknemers bewust maakt van de risico’s. Gerichte training kan personeel helpen om zwakten in de systemen zelf te ontdekken, voordat het te laat is.

Met allerlei certificeringen en protocollen kun je al voor een stuk veiligheid en schadebeperking zorgen. Dan nog kan het een keer fout gaan, protocollen zijn vaak statisch. Het is belangrijk om te onthouden dat digitale beveiliging vraagt om constante monitoring van wat er gebeurt en welke aanvallen plaatsvinden.

 

Bekende vormen van cybercrime nog steeds gebruikt

Hoewel cybercriminelen niet stilzitten, worden veel bedrijven nog steeds getroffen door relatief oude vormen van cybercrime. Uit eerder onderzoek van HP blijkt namelijk dat cybercriminelen nog altijd erg succesvol zijn met aanvalsmethoden die al jaren bekend zijn. Bij 44% van de aanvallen worden kwetsbaarheden gebruikt die al twee tot vier jaar bekend zijn.

 

Verbeter je beveiliging in 4 stappen

Hoe kun je zorgen voor een betere beveiliging van je ict-infrastructuur? Met dit stappenplan kun je je cyberbeveiliging verbeteren:

 1. Stel vast welke bedrijfsonderdelen bescherming nodig hebben;

 2. Ga na hoe groot de dreiging is;

 3. Evalueer welke oplossingen er zijn;

 4. Zorg dat de oplossingen onderdeel worden van de bedrijfscultuur.
   

Zorg voor veilige apparaten

Een van de bedrijfsonderdelen die je goed moet beschermen, is je hardware. Je apparaten worden dagelijks door jou en je werknemers gebruikt en zijn dus elke dag mogelijke doelwitten van cybercriminelen. 

Een aantal toepassingen die je laptop veiliger maken: 

 • Een geïntegreerd privacyscherm dat ervoor zorgt dat de informatie op je scherm alleen zichtbaar is voor jou. Vanuit andere hoeken is de informatie niet te lezen, handig als je veel onderweg bent.

 • Beveiliging voor het BIOS. Het BIOS zorgt voor de communicatie tussen het besturingssysteem en de hardware. Na een aanval wil je het BIOS kunnen terugzetten naar fabrieksinstellingen. 

 • Beveiliging tijdens het browsen op internet. HP biedt HP Sure Click, hierdoor openen browsertabs individueel in een beveiligde werkomgeving. Zodra je de browsertab afsluit, wordt een dreiging vernietigd en krijgt deze dus geen toegang tot je systeem en je netwerk. 

 • Kunstmatige intelligentie. Met patroonherkenning kan malware worden herkend en verwijderd. 

 • Het juiste besturingssysteem. Zorg voor een laptop met een veilig besturingssysteem, dat regelmatig van updates wordt voorzien.

Home