Nieuwe wetten en regels per 1 juli 2019

woensdag - 12 juni 2019
Nieuwe wetten en regels per 1 juli 2019

KvK nieuwsbrief 11 juni 2019

 

Vanaf 1 juli 2019 veranderen verschillende wetten en regels. Daarnaast gingen afgelopen maanden diverse wetswijzigingen in. Een aantal wijzigingen volgt na 1 januari 2020, en hierop kun je je nu al voorbereiden. De belangrijkste wetswijzigingen op een rij.

Wat verandert op 1 juli en 1 oktober 2019?

5 wetten en regels die van belang kunnen zijn.

1. Meldingsplicht energiebesparing voor 1 juli 2019

Hoe ziet het energieverbruik van jouw bedrijf eruit? Als dit hoger is dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas, val je namelijk onder de informatie- en energiebesparingsverplichting. Deze wetswijziging ging op 27 februari 2019 in. En betekent voor jou dat je uiterlijk 1 juli 2019 in het eLoket van RVO.nl moet rapporteren welke energiebesparende maatregelen je neemt. Deze informatieplicht draagt bij aan een versnelling van de energiebesparing binnen het bedrijfsleven. Het betreft zo’n 100.000 ondernemers.

2. Aandelen aan toonder vanaf volgend jaar op naam

Heb jij aandelen aan toonder in bezit? Vanaf 2020 moeten anonieme aandelen (aan toonder) van naamloze vennootschappen op naam gesteld zijn. Dit staat in de nieuwe Wet omzetting aandelen aan toonder die op 1 juli 2019 ingaat. Als je aandelen aan toonder hebt, meld je dan bij de nv om ze op naam te laten stellen. Wacht je hiermee tot na 1 januari 2021? Dan vervallen de rechten die je hebt op deze aandelen.

3. Minimum jeugdloon per 1 juli 2019 weer omhoog

Heb je personeel in dienst of overweeg je om personeel in dienst te nemen? Houd dan rekening met een stijging van het minimumloon. Want voor 18-, 19-, en 20-jarigen gaat het vaste percentage van het wettelijk minimumloon verder omhoog. Voor 21-jarigen wordt dit 100%, zij hebben dan recht op een volledig wettelijk minimumloon. Voor 22-jarige werknemers was dit laatste sinds 1 juli 2017 al het geval.

4. Pomphouders moeten vaker E10 benzine aanbieden

Wil jij een tankstation beginnen? Dan moet je van de overheid vanaf 1 oktober 2019 E10 benzine aanbieden. E10 is benzine met een hoger percentage (bio)ethanol. Dit zorgt voor minder CO2-uitstoot waardoor het minder milieuvervuilend is. Heb je 2 of meer tankinstallaties voor benzine in je tankstation? Dan moet minimaal de helft geschikt zijn voor E10.

5. APK-plicht snelle trekkers en tractorkenteken

Rijden jouw gemotoriseerde voertuigen, zoals landbouw- en bosbouwtractoren, op de openbare weg en sneller dan 25 km per uur? Dan geldt per 1 oktober 2019 een kentekenplicht. Daarnaast wordt de APK-keuring verplicht voor trekkers die harder dan 40 km per uur kunnen.

Wetswijzigingen vanaf 1 januari 2020

Deze 4 wetten gaan begin volgend jaar in. Je kunt je hier alvast in verdiepen en waar nodig mee aan de slag.

1. Eenmanszaken krijgen nieuw btw-nummer

Voor 1 januari 2020 krijgen ruim 1 miljoen eenmanszaken een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Dit nieuwe nummer is niet meer gekoppeld aan het BSN-nummer (burgerservicenummer). Dit levert minder identiteitsfraude en meer privacybescherming op. Ben je net gestart? Dan mag je als zzp’er of eenmanszaak als tussenoplossing nu al stoppen met het vermelden van het btw-identificatienummer op je website of bij je webshop.

2. Verbod op wegwerpplastic

Horecabedrijf of groothandel in horecabenodigdheden ? Of produceer je verpakkingen en andere plastic producten? Dan moet je goed nadenken over een alternatief. Want vanaf 2021 geldt in de EU namelijk een verbod op plastic wegwerpartikelen zoals rietjes, bestek en borden. Deze artikelen zijn voor 70% verantwoordelijk voor de vervuiling van het milieu en de oceanen. Heb jij al nagedacht over hoe je hiermee omgaat? Laat je inspireren door het e-book duurzaam ondernemen van KVK.

3. Kleineondernemersregeling (KOR) verandert

De kleineondernemersregeling (KOR) gaat op de schop. Je krijgt nu btw-vrijstelling of vermindering als je per jaar minder dan 1883 euro aan btw betaalt. In de nieuwe regeling is je totale omzet bepalend of je gebruik kunt maken van de KOR. Heb je straks een omzet van maximaal 20.000 euro binnen Nederland? En wil je vanaf 1 januari 2020 gebruikmaken van de regeling? Meld je dan vanaf 1 juni 2019 aan via de website van de Belastingdienst. Zorg dat je aanmelding voor 20 november 2019 binnen is.

4. Personenvennootschappen gemoderniseerd

Wanneer je een vof, maatschap of cv (dus personenvennootschap) start, krijg je per 1 januari 2020 te maken met ingrijpende veranderingen. Het verschil tussen de vof en maatschap verdwijnt en daar komt 1 vorm voor terug. De wijziging heeft vooral gevolgen voor de aansprakelijkheid. Bij de cv krijgt de stille vennoot meer bevoegdheden. Door de regels te vereenvoudigen moet samenwerken aantrekkelijker worden.

Recent in werking getreden wetswijzigingen

In april 2019 gingen 3 wetswijzigingen en regels in die interessant kunnen zijn. Hieronder lees je een samenvatting van deze wijzigingen.

1. Alle overheden moeten e-facturen kunnen ontvangen

Doe je zaken met de overheid? Dan kun je je factuur vanaf nu digitaal naar de overheid sturen. Overheden zoals de Rijksoverheid, gemeenten, provincies en waterschappen moeten per 18 april 2019 digitale facturen kunnen ontvangen en verwerken. Hiermee wordt ruim 1 miljard euro op jaarbasis bespaard. Het is makkelijker, nauwkeuriger en sneller.

2. BIG-nummer van zorgverlener moet vindbaar zijn

Een bedrijf in de zorg? En ben je BIG-geregistreerd? Dan moet je vanaf 1 april 2019 je BIG-nummer actief bekend maken op alle plaatsen waar je je beroepsmatig kenbaar maakt. Zoals op je website, briefpapier en op rekeningen. Belanghebbenden en patiënten kunnen zo makkelijker controleren of jij als zorgverlener staat ingeschreven.

3. Zorgverlener valt onder tuchtrechtspraak

Zorg verlenen in de individuele gezondheidzorg en ben je BIG-geregistreerd? Dan val je vanaf 1 april 2019 onder de tuchtrechtspraak. Patiënten kunnen een klacht over je indienen. De tuchtrechter kan je hiervoor bij een gegronde klacht een (tijdelijk) beroepsverbod opleggen. Herregistratie zal na afloop moeilijker zijn.

Alle wetswijzigingen en nieuwe regels

Wil je meer weten over veranderingen in wetgeving en regels en wat er de komende tijd gaat veranderen? Bekijk dan alle wetswijzigingen en nieuwe regels op Ondernemersplein.nl en blijf op de hoogte met de NieuweWetten-app.

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws rondom wetten en regels die voor jouw van belang zijn: wetten en regels voor ondernemers.
Home