Chocoladefabriek mag uitbreiden

donderdag - 23 mei 2019
Chocoladefabriek mag uitbreiden

Gouds Dagblad 23 mei 2019

 

De Chocoladefabriek mag uitbreiden met een nieuwe verdieping en nieuwe organisaties. Tijdens de besluitvormende raadsvergadering woensdagavond werd met 27 stemmen voor en 7 stemmen een brede steun en een definitief akkoord gegeven op de plannen voor de uitbreiding in de Chocoladefabriek.

 

De verbouwing van de tweede verdieping gaat de Goudse gemeenschap 800.000 euro kosten. De Bibliotheek krijgt er na de verbouwing structureel jaarlijks 84.000 euro bij en nieuwkomer Libertum 28.000. Voor de subsidie voor Libertum wordt nog gekeken of andere gemeente en de provincie daaraan kunnen en willen bijdragen. Die opdracht kreeg wethouder Thierry van Vugt (D66) mee. De Goudse subsidie voor Libertum zou dan naar beneden kunnen.

 

Met de invulling van de tweede verdieping en de komst van de nieuwe organisaties Libertum (het voormalige Verzetsmuseum), Mirakel Musicaltheater, Stichting Taalontmoeting, de Techniekwerkplaats en VRSpace biedt de Chocoladefabriek straks een plek waar iedereen terecht kan voor taal, verhaal, geschiedenis, morele oordeelsvorming, techniek, zang en veel veel meer.

 

Bestuursvoorzitter van Libertum, Hans van den Akker: "Wij zijn zeer verheugd met het besluit van de Goudse gemeenteraad, waardoor wij in stad en regio door kunnen gaan met het bieden van ruimte voor bewustwording en gesprek over vrede en vrijheid. Daarmee kunnen wij de maatschappelijke meerwaarde van de Chocoladefabriek voor Gouda als denkstad, stad van tolerantie, vrijdenkers en democratie blijvend realiseren en versterken."

 

Erna Staal, directeur-bestuurder van de bibliotheek: "Héérlijk, die beslissing. Volle kracht vooruit. Met zijn allen zien we een stralende toekomst voor de Chocoladefabriek tegemoet. Van de begane grond tot aan het dak zal het bruisen van de inspirerende ideeën. Vanzelfsprekend houden we de Gouwenaren op de hoogte tijdens de maanden van verbouwing die nu gaan volgen."

Op 22 juni vindt het zomerfestival ‘Onder spanning’ plaats in de Chocoladefabriek. Alle bewoners en nieuwkomers van het pand aan Klein Amerika zullen zich daar al presenteren.


Foto: Digitaal Dagblad

Home