Ontwikkelingen toerisme en verkeer

woensdag - 17 april 2019
Ontwikkelingen toerisme en verkeer

Het college van B en W investeert in de stad en de toekomst. Zodat Gouda een aantrekkelijke woonstad met veel voorzieningen blijft en een stad waar bezoekers uit de regio en toeristen graag komen. Dit beleid is succesvol met meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar, maar het betekent ook dat er meer bezoekersverkeer is. Zeker in het toeristenseizoen met evenementen als de wekelijkse kaasmarkt. De gemeente volgt de ontwikkelingen en neemt waar nodig maatregelen, zoals de beperking van het aantal overnachtende campers tot 30 op Klein Amerika.

 

Nu het toeristenseizoen met diverse evenementen weer is begonnen neemt ook het aantal bezoekers aan Gouda weer toe. Een groot aantal van deze bezoekers komt met de auto, touringcar of camper naar de (binnen)stad. Gouda wil een gastvrije stad zijn en deze bezoekers zoveel mogelijk een parkeerplaats bieden. Op de meest drukke dagen (donderdag - zaterdag) is er dan ook veel gemotoriseerd verkeer naar de stad. ANWB-bebording geeft daarbij de parkeerroute naar alle mogelijke parkeergelegenheden aan. Voor campers wordt daarbij expliciet verwezen naar Klein Amerika. Dit parkeerterrein biedt de meeste parkeerplaatsen en is voor campers het best bereikbaar.

Touringcars zetten toeristen af in de Agnietenstraat, Klein Amerika en Schouwburgplein waarna zij op de parkeerterreinen (10 busparkeerplaatsen) of elders in de stad wachten tot het moment dat de bezoekers weer van de uitstapplek worden opgehaald. Voor auto’s is er voldoende parkeerruimte aanwezig op de parkeerterreinen in de schil van de binnenstad of in de 3 parkeerkeergarages.

 

Beperken overnachtende campers op Klein Amerika tot 30
In 2018 is gebleken dat op parkeerterrein Klein Amerika door meer campers werd overnacht dan in de daartoe aangewezen plaatsen is toegestaan. Met ingang van 1 april 2019 zijn maatregelen getroffen om dit tegen te gaan. Alleen op de 30 aangeduide plaatsen mogen campers staan én overnachten. Daarbuiten geldt er een nachtelijk parkeerverbod voor campers. De bebording is aangepast en verduidelijkt, er worden meertalige flyers uitgedeeld, camperwebsites zijn geïnformeerd en er is extra inzet van Kaasmeisjes en Stadstoezicht om de bezoekers (met een camper) te informeren. Tot op heden blijken deze maatregelen goed te werken. Overdag kunnen campers wel op de parkeerterreinen blijven parkeren. Hiermee wordt voorkomen dat campers in de binnenstad en langs de singels een parkeerplaats zoeken.


Bijzonder drukke donderdag 11 april

Op donderdag 11 april was er sprake van een grote toestroom van bezoekers aan de stad. Schoolvakantie in Vlaanderen en het Bloemencorso in de Bollenstreek zorgden voor veel extra bezoekers aan de Goudse Kaasmarkt vergeleken met een ‘normale’ donderdag in het toeristenseizoen. De komende maanden moet blijken of het aantal bezoekers aan Gouda veel hoger blijft dan in voorgaande jaren. Op grond daarvan zal de gemeente beoordelen of er aanpassingen moeten plaatsvinden.

Home