Plan van Goudse scholen en bedrijven moet techniek redden

dinsdag - 26 maart 2019
Plan van Goudse scholen en bedrijven moet techniek redden

 

foto AD

Leerlingen in de Goudse regio moeten vaker voor een technische opleiding kiezen. Om dat voor elkaar te krijgen slaan scholen en bedrijven de handen ineen. ,,We willen techniek een beter imago geven.''

 

 

Dat zeggen de Goudse vmbo-directeuren Philip Lommers van De Goudse Waarden en Leendert van der Ham van het Driestar College. Zij ondertekenden gistermiddag een regioplan om techniek nog meer op de kaart te zetten. Om dit voor elkaar te krijgen, moeten scholen en bedrijven uit de regio meer samenwerken. Vier middelbare scholen ondertekenden gisteren het plan, samen met het Goudse mboRijnland en het Hoornbeeck College.

Deze scholen krijgen van het ministerie een forse subsidie daarvoor. ,,In totaal is er honderd miljoen euro door de overheid beschikbaar gesteld'', weet Lommers. ,,De zes Goudse scholen krijgen hier ongeveer vier miljoen euro van. De Goudse Waarden, Driestar College, Carmel College en het WellantCollege zijn hierbij aangesloten, samen met de twee mbo-scholen.''

Bedrijven hebben de nieuwste technische apparatuur eerder paraat dan een school. Wij hebben de leerlingen die daar aan de slag willen

Leendert van der Ham

 

Levensecht

Dit geld wordt gebruikt voor de richtingen Produceren, Installeren en Energie (PIE) en Bouwen, Wonen en Interieur (BWI). Ook de richting Mobiliteit en Transport krijgt steun. Met de subsidie kunnen de technieklokalen goed onderhouden worden. ,,Neem een plek in de school die je inricht als laadruimte van een vrachtwagen'', stelt Lommers. ,,Die wil je zo levensecht mogelijk inrichten.‘’


Het onderhouden van technieklokalen is een uitdaging, zegt ook Van der Ham. ,,Voor je het weet is de apparatuur alweer ingehaald door modernere techniek. Het is lastig om die inhaalslag te maken.'' Maar met de subsidie zetten de scholen er ook op in om leerlingen vaker aan het werk te zetten bij een bedrijf. ,,Ook willen we dat bedrijven in de toekomst meer gastlessen geven'', zegt Van der Ham. ,,Bedrijven hebben de nieuwste technische apparatuur eerder paraat dan een school. Wij hebben de leerlingen die daar aan de slag willen. Zo'n uitwisseling kan heel efficiënt zijn.''

 

Robotica

Ook zijn er plannen voor een techniekevenement waarbij basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 kennis maken met de verschillende richtingen. ,,Het is al op sommige scholen voorgekomen dat de technieklokalen de deuren moesten sluiten, omdat er te weinig aanmeldingen waren'', vertelt Lommers. ,,Dat is een groot probleem, want we zien een daling in het aantal personeelsleden in de techniek, maar ook het aantal gekwalificeerde docenten neemt af. Hopelijk krijgt techniek hiermee een beter imago.''

Er zijn veel bedrijven die de samenwerking omarmen. ,,Via het platform Gouda Onderneemt willen we die uitwisseling tussen bedrijven en scholen gestructureerd laten verlopen'', zegt Van der Ham. ,,Ook Techniekpunt Gouda werkt met ons samen. Met hen denken we bijvoorbeeld na om een techniekruimte in te richten bij de Chocoladefabriek, zodat leerlingen daar onder meer met robotica kunnen werken.''

Home