Verbreding A20 twee jaar eerder van start

maandag - 11 maart 2019
Verbreding A20 twee jaar eerder van start

Foto: Marianka Peters

Artikel: Goudse Post

 

Gouda - De A20 tussen Nieuwerkerk aan de IJssel en Gouda wordt verbreed tot twee keer drie rijstroken, er komt een vijfde rijstrook in het Gouwe Aquaduct. die weliswaar ten koste van de vluchtstrook gaat, maar ervoor zorgt dat de flessenhals bij Nieuwerkerk aan de IJssel verdwijnt. Bovendien wordt de aanpak versneld en gaat de eerste schop niet in 2023, maar in 2021 de grond in.

Door Marianka Peters

 

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) maakte de plannen maandagmorgen bekend. Hiermee komt een einde aan de verkenningsperiode, waarbij verschillende varianten werden onderzocht, dat vooral in Gouda tot onrust leidde. "Een jaar geleden was ik in Gouda, waar de sfeer was omgeslagen toen de afsluiting van de toerit bij Gouda in de lucht hing," vertelde de minister. "Ik kreeg toen een levensgrote sleutel van Nico Voogt namens de Goudse ondernemers, omdat ik Gouda op slot wilde zetten. Ik kan nu zeggen Nico, de sleutel kan de kast in, want met de nu gekozen variant zetten we de poorten van Gouda juist open."


De ingreep die 124 miljoen euro kost wordt met twee jaar vervroegd omdat hiervoor extra geld is vrijgemaakt. "Maar dan moet ook alles meezitten," waarschuwde van Nieuwenhuizen. "We gaan tenslotte bouwen op zeven meter onder NAP, het laagste punt van Europa, volgens kenners is dat vergelijkbaar met boren in een puddingbroodje, dus dat wordt een technische uitdaging. Tegelijkertijd worden er geluidsmaatregelen getroffen en doordat de duikers onder de weg worden vergroot wordt de weg ook klimaatbestendig." Ook gedeputeerde van Zuid-Holland, Floor Vermeulen, is blij dat de aanpak versneld wordt, waarvoor de provincie 850.000 euro investeert. "We gaan ook de bediening van de Amaliabrug optimaliseren, waardoor de doorstroming op de parallelstructuur verbetert," stelde Vermeulen. "Maar deze samenwerking smaakt ook naar meer, op het wensenlijstje van de provincie staan nog de verbetering van de A12 tussen Gouda en Utrecht en de aansluiting van de N11 op de A12. Daarnaast zijn we bezig met een snelfietsoute tussen Gouda en Rotterdam." De Goudse wethouder Hilde Niezen zei uitermate blij te zijn dat de voorgenomen sluiting van de toerit Gouda definitief van de baan is. Voor de gemeente Zuidplas geldt vooral de verkeerveiligheid. "In het lijstje verkeersonveilige plekken staat de A20 op nummer 1, 2 en 3," stelde wethouder Jan Willem Schuurman van Zuidplas. "Maar de vermindering van geluidsoverlast is evenzo belangrijk voor Zuidplas, dus zijn we blij met deze keuze."

 

Home