Subsidie zorgt voor extra zonnepanelen op Zuid-Hollandse bedrijfsdaken

vrijdag - 22 februari 2019
Subsidie zorgt voor extra zonnepanelen op Zuid-Hollandse bedrijfsdaken

9 Zuid-Hollandse bedrijventerreinen worden met behulp van €1 miljoen subsidie een stuk energiezuiniger. De bedrijven gebruiken de subsidie van de provincie Zuid-Holland onder meer om flink wat zonnepanelen op hun daken te leggen.
De provincie stelde de subsidie beschikbaar om bedrijven te stimuleren de stap te zetten naar energiebesparing. Die stap is soms lastig omdat de terugverdientijd van de maatregelen lang is. Terwijl kansen voor duurzame energie en besparing op bedrijventerreinen groot zijn, zo bleek uit onderzoek van de provincie: Lege bedrijfsdaken in de regio zijn goed voor 20 vierkante kilometer aan zonnepanelen.

 

Meer dan zonnepanelen

Alle ontvangers van de subsidie zetten deze in voor de plaatsing van zonnepanelen. Dat zou circa 5 miljoen kwh stroom per jaar moeten opleveren, goed voor gebruik van ongeveer 1700 huishoudens. Daarmee wordt circa 2,6 miljoen kg CO2 bespaard. Soms combineren de bedrijven dit met besparingsmaatregelen als warmtepompen en isolatiemaatregelen. Bijvoorbeeld in Honselersdijk, waar Claudia Koehler-Scholtes van Condubouw samen met 5 andere bedrijven een aanvraag deed. “Met de subsidie hebben we zonnepanelen en triple glas geïnstalleerd. Ook hebben we gekozen voor dikkere industriedeuren, daar gaat normaal veel warmte door verloren. Nu oriënteren we ons op installatie van een warmtepomp. De subsidie is een mooi duwtje in de rug om ook mkb-bedrijven te bewegen energiemaatregelen te nemen en nu te investeren. Hoe je het wendt of keert, dat moet uiteindelijk toch. Dan beter nu, zodat we het milieu ontzien.”

 

Toekomstbestendige bedrijventerreinen

De investering levert een bijdrage aan de toekomstbestendigheid van bedrijventerreinen. Belangrijk, want op de terreinen vindt 30 procent van de Zuid-Hollandse werkgelegenheid plaats. Voor de aanvraag moesten minimaal 5 bedrijven op een bedrijventerrein meedoen. Dat bevordert de onderlinge saamhorigheid; belangrijk voor het totale economische vestigingsklimaat op het terrein. Daarnaast draagt de subsidieregeling bij aan de energie- en klimaatdoelstellingen waar we voor staan. Zo streeft de provincie ernaar om in 2035 energieneutraal te zijn.

Home