Astronaut André Kuipers in gesprek met scholieren en Kennismakelaar van Gouda


< TERUG

André Kuipers heeft vrijdag 9 december in de aula van het ID College zo’n driehonderd leerlingen groep 7 meegenomen op zijn reis door de ruimte. Dit gebeurde in de vorm van het bekende televisieprogramma Collegetour waarbij de leerlingen vragen mochten stellen. Techniek is overal om ons heen en de technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat jonge mensen in de toekomst hier steeds meer mee te maken krijgen. Als ambassadeur van het landelijke initiatief Techniekpact heeft André Kuipers een missie: zoveel mogelijk kinderen interesseren voor wetenschap en techniek.

De leerlingen hadden veel vragen voor Kuipers. Of het in de ruimte ook winter kan zijn, bijvoorbeeld. ´In de ruimte zijn geen seizoenen, de zon schijnt er altijd. In de schaduw is het wel heel koud: -150 graden Celsius’, vertelt Kuipers. Ook op de meest gestelde vraag aan de astronaut– hoe ga je in de ruimte naar de wc – kregen de jongens en meisjes antwoord. ‘Je moet eerst je voeten vastzetten, anders blijf je niet op het toilet zitten. En ook je plas en poep zweeft!’ Een luid ‘ieuwwwww’, klonk uit driehonderd kelen. ‘En dan gebruik je een soort stofzuiger om alles op te vangen’, legt Kuipers uit.

Techniekpunt
Techniekpact is de samenwerking met Techniekpunt Gouda aangegaan om de Collegetour ook in Gouda plaats te laten vinden. Techniekpunt is een nieuw initiatief onder de vlag van de Brede School en met financiële steun van gemeente Gouda en het Ondernemersfonds. Techniekpunt zet zich o.a. in voor een structureel aanbod van W&T in het basisonderwijs.

In de middag konden de leerlingen in workshops zelf ervaren hoe leuk wetenschap en techniek is. Dit varieerde van het bekijken van de ruimte in een opblaasbaar planetarium of via virtual reality tot het leren programmeren met bijvoorbeeld Lego Mindstorm en het ombouwen van een smartphone tot een hologramprojector.

André Kuipers is na de collegetour ook in gesprek gegaan met studenten ICT en Smart Technology van het ID College. Deze studenten werken aan slimme toepassingen voor en met het Internet of Things, 3D-printen, virtual reality  en nieuwe sensortechnologie. Een student ICT vroeg hoe Kuipers zo ver is gekomen. ‘Om van je droom werkelijkheid te maken moet je kijken welke stappen je moet zetten. Naast motivatie en geduld moet je ook bereid zijn je frustratie te verbijten als iets niet meteen lukt. Frustratietolerantie noem ik dat’, aldus Kuipers. Voor de studenten Smart Technology had Kuipers een duidelijke boodschap: ‘denk out of the box, bedenk totaal nieuwe dingen. Je moet alles uitproberen, zeker ook omdat je vooraf niet weet wat je met nieuwe techniek allemaal kan.’

Het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Smart Technology, waarvan het ID College de initiatiefnemer is, zorgt voor een goede aansluiting van de opleidingen op de vraag en de knowhow van het bedrijfsleven. De studenten werken dan ook aan oplossingen voor echte problemen die het bedrijfsleven aandraagt en zijn daarom na hun studie goed toegerust om een baan te vinden in de slimme technologie in de regio.

De dag is het resultaat van een samenwerking tussen Techniekpact, Techniekpunt Gouda,  Centrum voor Innovatief Vakmanschap Smart Technology en ID College.

Bedrijven en onderwijs te matchen ten aanzien van techniekvraag en -aanbod heeft de gemeente Gouda middelen beschikbaar gesteld om een Kennismakelaar aan te stellen binnen het CiV-ST, die vragen bij bedrijven zal ophalen en vertalen naar onderwijsopdrachten. Ook vanuit jullie bedrijven kunnen vraagstukken worden aangedragen. Daarnaast krijgt de kennismakelaar de opdracht mee om contacten te leggen met netwerken in Rotterdam en Den Haag.

Delen:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone